Edelstenen; de "juwelen" der aarde
Edelstenen zijn zeldzame mineralen die bijzonder zijn vanwege hun schoonheid en mechanische eigenschappen. Bekende edelstenen zijn diamant, robijn, saffier, aquamarijn en smaragd.
Edelstenen worden gedolven in grote groeves over de hele wereld. Ze zijn ontstaan door het samenpersen van grond en mineralen die in de oertijd al op aarde waren. Door de druk van de aarde over zon lange periode zijn stukken edelsteen ontstaan tussen de gewone rotswanden van een groeve.

Edelstenen worden gevonden in ruwe vorm. Om ze hun schoonheid en glans te geven worden ze vaak in facetvorm geslepen, waardoor het invallende licht zo wordt gereflecteerd dat de stenen door hun schittering de aandacht trekken.

De grootste misvatting over geslepen edelstenen is die van diamant en briljant. Veel mensen noemen diamant briljant. Dit is echter niet geheel waar, het materiaal is diamant en de slijpvorm is briljant. Deze briljante vorm kan echter uitgevoerd worden in vrijwel elke edelsteen en geeft daarom niet per se aan dat het een diamant is.