Goud; Het wordt soms "de koning der metalen" genoemd.
Zuiver goud is een zacht metaal. Voor het gebruikt kan wordenvoor sieraden moet het gezuiverd worden en het wordt gemengd met andere metalen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,5 % goud) en 18 karaat (75 %).

Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egyptische hiėrogliefen van de 26e eeuw v.Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw nį Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor munten. Deze munten werden Aureo genoemd. Later werd het vervangen door papiergeld.
Het symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse aurum.

In de oudheid was goud niet alleen bekend als waardevol, maar ging er ook magie van uit en stond het symbool voor zuiverheid. Alchemisten zijn lange tijd op zoek geweest naar de steen der wijzen, om andere materialen te transformeren in goud. Zij zijn daar echter nooit in geslaagd en met huidige inzichten in de opbouw van atomen is dat goed te verklaren.